Buitenaards snel en efficiënt

Buitenaards snel en efficiënt

Sneller besluiten nemen & meer resultaten

Staat december bij jou in het teken van terugkijken? Of gebruik je de periode rond de feestdagen om na te denken over wat je de komende jaren met je bedrijf wilt bereiken? Dan kan het heel nuttig zijn om daar eens op een andere manier naar te kijken om zo te bepalen wat je volgende stap kan zijn. Ik help je daar graag bij, bijvoorbeeld door middel van een Lightning Decision Jam (LDJ).

Prioriteer je uitdagingen en oplossingen

Zijn er genoeg ideeën om de bedrijfsprocessen te verbeteren, maar ontbreken tijd en overzicht om de echt goede oplossingen eruit te pikken? Of loop je tegen een probleem aan waar je even geen oplossing voor ziet? Met een LDJ bepaal je eenvoudig en snel welke ideeën je het eerst moet onderzoeken of hoe je een probleem aan kunt pakken. Door sneller beslissingen te nemen, ben je in staat om sneller stappen te zetten.

Wat is een Lightning Decision Jam?

Lightning Decision Jam, het heeft wel iets swingends. Het klinkt ook veel beter dan gestroomlijnd besluitvormingsproces, want dat is het, niet meer en niet minder. Het levert je geen kant en klare oplossing op, het zet je wel op het juiste spoor om je vraagstuk concreet aan te pakken.

Een LDJ is een onderdeel van de Design Sprint. Het is een creatieve manier om te zoeken naar oplossingen voor een probleem. Voorbeeldje: denk maar eens aan al die ideeën die je in je hoofd hebt. Alle ingevingen uitvoeren is niet mogelijk en vaak zijn ze ook niet allemaal even praktisch. Het is ook zonde om er helemaal niets met de ideeën te doen. Door middel van een LDJ bepaal je eenvoudig welke ideeën kunnen bijdragen aan je doelen en welke dan het eerst opgepakt moet(en) worden.

Ander voorbeeld: je bedrijf groeit waardoor bepaalde processen gaan knellen. Met een LDJ haal je knelpunten boven water en vervolgens kun je nadenken over oplossingen.

Lightning Decision Jam Loop Hoe werkt een Lightning Decision Jam? Met een groep van minimaal drie mensen, liefst meer, uit je bedrijf maak je een ‘loop’: note – stick – vote – prioritise – note – stick – enzovoort. That’s it! Oké, dat is een beetje kort door de bocht misschien, dus ik loop de stappen even langs. Iedere deelnemer schrijft positieve en negatieve gedachten met betrekking tot een vraagstuk op (Note). Hang alle notities voor iedereen zichtbaar op (Stick). De negatieve punten worden geordend door erop te stemmen (Vote). Kies uit de problemen met de meeste stemmen een top drie (Prioritise). Voor die top drie kun je dan door middel van een nieuwe loop oplossingen gaan bedenken en die ga je dan beoordelen op haalbaarheid. De oplossing die met de minste moeite het grootse effect sorteert kun je dan verder uit gaan werken, bijvoorbeeld door middel van een Design Sprint. Zelf een Lightning Decision Jam houden? Even tijdens een werkoverleg een LDJ doen en je kunt aan de slag. Dat kan, maar met de volgende kanttekening: hoewel het eenvoudig lijkt, is het toch niet zo makkelijk om zo’n proces zelf te doen. Ik weet zeker dat er ook binnen jouw bedrijf ‘blinde vlekken’ zijn, dingen die je gewoon zelf niet ziet. Daarom is het verstandig om een LDJ te laten begeleiden door een buitenstaander. Ik heb door de jaren heen veel ervaring opgedaan met deze werkwijze, waardoor ik vaak aanvoel dat er meer speelt dan er op dat moment boven komt en dat kan juist de missing link zijn. In dit artikel lees je een korte beschrijving. Ik heb de Lightning Decision Jam verder uitgewerkt in een presentatie, vraag de pdf hier aan.
Lightning Decision Jam Loop

Hoe werkt een Lightning Decision Jam?

Met een groep van minimaal drie mensen, liefst meer, uit je bedrijf maak je een ‘loop’: note – stick – vote – prioritise – note – stick – enzovoort. That’s it!

Oké, dat is een beetje kort door de bocht misschien, dus ik loop de stappen even langs. Iedere deelnemer schrijft positieve en negatieve gedachten met betrekking tot een vraagstuk op (Note). Hang alle notities voor iedereen zichtbaar op (Stick). De negatieve punten worden geordend door erop te stemmen (Vote). Kies uit de problemen met de meeste stemmen een top drie (Prioritise).

Voor die top drie kun je dan door middel van een nieuwe loop oplossingen gaan bedenken en die ga je dan beoordelen op haalbaarheid. De oplossing die met de minste moeite het grootse effect sorteert kun je dan verder uit gaan werken, bijvoorbeeld door middel van een Design Sprint.

Zelf een Lightning Decision Jam houden?

Even tijdens een werkoverleg een LDJ doen en je kunt aan de slag. Dat kan, maar met de volgende kanttekening: hoewel het eenvoudig lijkt, is het toch niet zo makkelijk om zo’n proces zelf te doen. Ik weet zeker dat er ook binnen jouw bedrijf ‘blinde vlekken’ zijn, dingen die je gewoon zelf niet ziet. Daarom is het verstandig om een LDJ te laten begeleiden door een buitenstaander. Ik heb door de jaren heen veel ervaring opgedaan met deze werkwijze, waardoor ik vaak aanvoel dat er meer speelt dan er op dat moment boven komt en dat kan juist de missing link zijn.

In dit artikel lees je een korte beschrijving. Ik heb de Lightning Decision Jam verder uitgewerkt in een presentatie, vraag de pdf hier aan.

Lightning Decision Jam Guide

Vraag de gratis Whitepaper aan